Как да изберем точният спедитор за нас?

превоз на стока на кашони, colli, boxes, палети, pallets

Ползите за бизнеса от спедиторите

Що се отнася до международната спедиция и транспорт, изборът на точния спедитор е като избор на точния доставчик, продавач или счетоводител; избирате партньор, който ще помогне на Вашия бизнес да успее.

Вашият спедитор трябва да бъде доверен партньор за вашите логистични нужди, тоест, ако си вършат работата както трябва.

В този бързо променящ се свят, който силно зависи от оптимизацията на веригата за доставки, ефективността на разходите, навременността и последователното обслужване, спедиторите, вносителите, износителите и други, участващи във веригата на доставки, трябва да вземат решение кой спедитор да избере за своите международни и вътрешни логистични нужди.

Преди да стигнем до 10 съвета как да изберем спедитор, трябва да споменем допълнителна информация.

Как вносителите / износителите идентифицират и избират подходящ международен спедитор?

Като начало размерът на вашата компания не трябва да определя размера на вашия спедитор (размерът на вашия спедитор се дефинира като комбинация от превозения обем, приходите и броя на служителите). Много големи компании използват малки спедитори и много малки компании използват големи спедитори. Ето защо има много други въпроси, на които трябва да се отговори и да се анализират други критерии, за да се направи заключение кой спедитор е подходящ за вас и вашата компания.

Въпроси, които трябва да си зададете, преди да се свържете с международен спедитор

1) Какви са моите incoterms с моя доставчик или моя купувач? В кой момент започва или свършва моята отговорност и отговорност на товара?
2) От какъв режим на услуга се нуждая? Имам ли нужда от пристанище до пристанище, пристанище до врата, врата до пристанище или услуги от врата до врата?
3) Какъв е адресът на произход на товара, каква е крайната дестинация?
4) Какъв е размерът / теглото / размерите / стойността на моя товар? Каква е стойността? 5) Смята ли се, че моята пратка е извънгабаритна или извън габарита?
6) В зависимост от начина на транспорт: какъв размер океански контейнер, какъв обем въздушен товар или вътрешен товар ще изпращам?
7) Как е опакован моят товар? Имам ли нужда от допълнителни услуги за опаковане / товарене?
8) Смята ли се товарът ми за опасен? Ако е така, имам ли MSDS, който се изисква от моя спедитор?
9) Необходим ли е някакъв лиценз за внос или износ за внос или износ на моя товар в зависимост от стоката и крайната дестинация на товара? Ако е така, знам ли как да кандидатствам за този лиценз?
10) Ще ми трябват ли специални услуги като: документални услуги като удостоверяване на документи или услуги за легализация, пускане и изтегляне на контейнер (контейнер, оставен за една нощ при доставчика), митническо оформяне и платени мита, обработка на CBP / FDA / USDA, в – влизане на облигации, класификация на стоки (HTS кодове), лиценз за риба и дива природа, предварително известие, годишна облигация за внос, консолидация на товари, деконсолидация или друг вид допълнителна услуга?
11) Ако товарът ще отиде до център за изпълнение, като Amazon.com, ще ми трябват ли допълнителни услуги за преопаковане, етикетиране, вземане и опаковане или друга услуга, необходима за доставка до центровете за изпълнение на Amazon.com? [singlepic id = 131 w = 133 h = 100 float = дясно]
12) Ще изпратя ли товарите си в океански контейнер, кораб RORO, кораб за прекъсване, самолет, камион, шлеп, железопътен или друг вид транспорт? Ще ми трябват ли интермодални услуги, които предоставят комбинация от тези услуги?


10 съвета за избор на подходящ спедитор за вашата компания

1) Разберете вашите вътрешни изисквания знайте какво конкретно ще ви трябва, преди дори да започнете да търсите спедитор.
Определете какъв вид транспорт и какви конкретни услуги ще ви трябват и какъв обем планирате да изпратите, преди да се свържете с спедитор. Това е частта „помогни ми да ти помогна“, която спедиторът може да ти каже, ако не се подготвиш.

2) Проучете тяхната индустрия – знайте какво може и какво не може да направи вашият спедитор за вас. Знайте за какво отговаряте и за какво отговарят те.
Прочетете различни блогове, разпоредби, отраслови условия, международни договори и всичко друго, необходимо за вашите пратки. В каква област на логистиката наистина се нуждаете? Повече за това по-долу.

3) Могат ли да се справят с множество видове пратки?
Може да се наложи да внасяте само с помощта на океански товарни превози от Китай сега, но какво, ако е необходимо да внесете от Виетнам с помощта на въздушен товар или да изнесете в Дубай с помощта на RORO или Breakbulk услуга за оборудване за сондиране на нефт?
Имат ли опит, ноу-хау и партньори по целия свят, за да се справят с вашите пратки?

4) Имат ли опит, от който се нуждаете?
Има много видове транспорт, стоки (напр. Облекла, машини, автомобили, храни, облекла, химикали, бързо развалящи се, опасни и др.), Разпоредби (OFAC, BIS, ITAR) и произход / дестинации.
Всички спедитори не могат да се справят с всички тези комбинации. Поради тази причина попитайте потенциалните спедитори какъв опит имат във вашия вид пратка. Обикновено те трябва да могат да представят пример за подобна пратка, която са обработили за някой друг.

5) Член ли са на търговски асоциации или спедиторски мрежи? Присъединяването към реномирани спедиторски асоциации като WCA изисква финансова сила, оперативна ефективност, почтеност и много други изисквания. Ако спедиторът е член на реномирана асоциация, шансовете да се справят с вашата пратка внимателно и старателно са по-високи, отколкото ако не са били членове. Това също така показва, че имат финансова сила, защото има само няколко легитимни, качествени спедиторски мрежи, които наистина проверяват своите членове.

6) Как ще управляват вашите операции / пратка? Това се отнася до това кой ще бъде вашата точка за контакт за подаване на документи, координиране на пратката и кого да поискате, когато има проблем. Това може да е един човек, който е посветен да обработва пратката ви A-Z, или няколко души, всеки с определени отговорности за вашия акаунт. Ще се актуализират ли комуникациите по телефон, имейл или автоматично проследяване в мрежата?

7) Попитайте дали имат мрежа от агенти във вашата страна на местоназначение – това може да бъде жизненоважно за всякакви DDU, DAP, DDP пратки, а също така и ако клиентът ви в чужбина има някакви непредвидени проблеми като пристанищна стачка, митнически проблем или друго забавяне. Техният агент по местоназначение може да помогне за изглаждането на много от тези проблеми.

8) Съставете контролен списък с изисквания – това включва всичко, от вашата времева рамка, когато искате да започнете, цели като скорост на доставка, стоки, които се изпращат, специални изисквания за опаковка, условия на продажба (инкотермс), обем и т.н.

9) Имат ли многократни договори за услуги – това е важно, когато наличността на място на плавателен съд, авиокомпания или автомобилна компания се окаже проблем и имате нужда от алтернатива. Например, имат ли връзка само с Maersk, Turkish Airlines или SAIA? Или имат връзки с множество океански, въздушни, сухопътни превозвачи?

10) Има ли спедиторът застраховка за товар – Това е важно, тъй като те трябва да могат да издават застрахователни полици за вашите пратки в случай на кражба, повреда или загуба.